Blog 1 – “Xiéxié” – Beijing, China

Twee heren, een politieagent en een verkoopmannetje, bespreken het nieuws van de dag wanneer ze beide gehurkt met de broek op de enkels hun behoefte zitten te doen. Aan de houding te zien kan het alleen maar nummer twee zijn. Omdat er verder geen beschutting is en ik redelijk verbaasd blijf staan besluit ik om mijn plas op te houden en weer naar buiten te gaan. Welkom in China.

Het openbare toilet heeft hier een hele andere betekenis dan in Nederland. Dat vrouwen en mannen gescheiden zijn daar is dan ook alles mee gezegd verder is alles openbaar. Een mooie plek om eens de dag te bespreken.

Nog één keer dan! Drie maanden reizen. Dit keer geen Pingpong show op Khoa San Road, geen DJ Rodg op Bali, geen Full moon party op Koh Phangan zelfs geen ‘sepupu’ (wat mis ik die gozer). Nee dit keer zoeken we het verderop. En ik zeg we, ja we! Irah en ik. Eerste land is China. Door de taalbarrière geen gemakkelijk land om door te reizen en niet spotgoedkoop zoals landen in Zuid-Oost Azië.

Het is zaterdagochtend als we voor ons ‘kersverse’ appartementje afsluiten. We worden naar Schiphol gebracht waar we afscheid nemen van familie. Gek genoeg voelt het anders dan de vorige keer.. ik heb niet het gevoel dat we een lange tijd weg zullen zijn van ons dagelijkse leventje… maar toch zal ik nu langer weg zijn dan met Neef Luca.

Via Moskou naar Beijing. De vlucht is zoals altijd; Niet de juiste houding kunnen vinden, eten is niet erg smakelijk en als je uit het vliegtuig komt ben je moe, voel je je vies en wil je maar één ding snel je bagage en naar je hotel… maar dat loopt toch weer anders! Bij de bagageband vinden wij onze backpacks niet meer terug. Het is weer zover. Het begint haast een routineklus te worden. We sluiten aan bij de lange onder het bord “Lost&Found”. We zijn niet de enigen want het halve vliegtuig waar we net zijn uitgestapt staat voor ons. Daar begint de taalbarrière.. goed kijken wat anderen doen en dan maar het formulier invullen. Op hoop van zegen dat het goed komt. 2 uur later vervolgen we onze reis met alleen onze rugzak. Door de eerdere ervaring zit hier precies alles in om één dag zonder koffer te overleven. Door de juiste voorbereiding weten we dat er een airport metro gaat naar de stad. Met wat Yuan, toegestopt door Peter en Ingrid (ouders van Irah), vertrekken we voor 15 Yuan (2 euro) naar de stad. Een taxi kost je al gauw 400 Yuan dus die slaan we over. Als we buiten staan is het kouder dan we hadden verwacht. Door het landklimaat heeft China warme zomers en koude winters. Het is hier rond het vriespunt en doordat er geen zuchtje wind staat blijft de smog hangen en vormt een mistdeken over de stad. Omdat we geen Internet hebben en Google voor ons op dat moment niet toegankelijk is zijn we overgeleverd op een fysieke kaart. Niet erg, maar dan moet je wel weten waar je zelf bent… Intensief speurwerk en een paar Chinese tekens later zijn we er dan toch! Het is inmiddels 15:30 terwijl ons vliegtuig omstreeks 11:00 die ochtend in Beijing was aangekomen.

Die avond eten we op een foodcourt in de wijk van ons hotel. Dashilar, een leuke wijk ten zuiden van de verboden stad met een shoppingstreet zoals in Disney Land Parijs, maar in de smalle straatjes ernaast zijn genoeg lokale restaurantjes en marktkraampjes. Ondanks de kou valt er veel te beleven op de straat. Wat ons opvalt is dat op bijna elke hoek van de straat een bewaker staat met een stok. Stukje werkverschaffing? Of is het echt zo onveilig? Zij staan de hele dag in de kou en ik vraag mij af of ze handelend kunnen optreden in geval van een calamiteit.. dat heb ik maar niet getest.

Vroeg in de ochtend worden we gebeld door de AirPort. Ze hebben ons bagage.. maar ze weten niet waar ze het naar toe moeten brengen. Staat toch duidelijk op het formulier, maar goed. Ik laat de receptie bellen zodat de boodschap in het Chinees overkomt en dat alles in één keer goed gaat. We slapen verder en worden laat weer wakker, zonde als je weet wat Beijing te bieden heeft, maar de stad sloopt je dus kan je maar beter uitgerust starten. We beperken ons die dag tot het bekijken van het plein van de Hemelse Vrede. Om hier naar binnen te komen moet je weer door een security check waarna je op een reusachtig plein komt met een groot portret van Mao. Daarachter ligt de verboden stad. Het 500 honderd jaar oude paleis wat tegenwoordig een bezienswaardigheid is voor alle Chinezen en alle andere toeristen. Omdat het op maandag gesloten is maken we alleen een wandeling door het openbare gedeelte van het paleis. We trekken als enige Westerlingen veel bekijks en vooral de Chinees wil met Irah op de foto. Ik probeer als management van ‘The Western Star’ de omstandigheden zo gerieflijk mogelijk te maken en laat iedereen zich in een rij opstellen. 

Toen de volgende dag (dinsdag) de batterij weer was opgeladen zijn we in een rechte lijn naar de Verboden Stad gegaan om deze van binnen te bekijken. Althans van binnen grote gedeelte is buiten. Dit is een must als je in Beijing bent. Irah is al een keer in Beijing geweest en ook bij de Verboden Stad en ik vind het altijd onzin om gids en audio tour te doen dus schieten we er lekker op ons eigen tempo doorheen! We lopen in Noordelijke richting om het park achter de Verboden Stad te bekijken. Dit ligt op een heuvel dus dat zou een mooi uitzicht moeten geven.. maar ja de smog gooit roet in het eten en we zien geen reet! De kou, indrukken en jetlag maken ons moe. Dezelfde avond reserveren we bij een restaurant dat bekend staat om het serveren van Peking eend. U kent hem wel, het gerecht dat bij elke plaatselijk Chinees op de menukaart staat. Ze hangen hier op elke hoek van de straat (naast de man met de stok). Delicatesse is uiteraard de kop van het beest. We bestellen een halve eend en hij wordt voor onze neus in stukjes gesneden (zonder bot) en alles gaat netjes door de helft, zo ook de kop.

De stukjes vlees liggen voor ons op een bord. Erbij wordt geserveerd, kleine pannenkoekjes, sauce en groenten die ik nog niet heb kunnen plaatsen. Het is de bedoeling dat u met stokjes de eend in de saus doopt in je pannenkoek legt en de groenten erbij vervolgens vouwt u hem dicht. De smaak? Best wel erg lekker! En de kop? Die heb ik nog een beetje uigelepeld maar dat was niet echt lekker..

Voor de volgende dag maken we een planning om de Wangfuijing market te bezoeken, beroemde gebouw van de Chinese staatstelevisie (ontworpen door een Nederlander), 798 art district en het Vogelnest (olympische spelen van 2008) te bekijken. Een vol programma, maar door het uitgebreide metronetwerk is het prima te doen. De China bijbel biedt juiste en volledige informatie om goed voorbereid op pad te gaan. Thank you Lonely Planet. Op onze eerste stop Wangfuijing market stuitte we op diverse dieren die op een stokje geregen zijn.. zeepaardjes, zeesterren en slangen. Deze slaan we even over.. we gaan door naar 798 art district.. vrij eenvoudig weten wij onze weg te vinden en de taalbarrière valt mee. Ook de bus is geen probleem. We hebben een Chinese OV Chipkaart die we voor bus en metro kunnen gebruiken. 

De bus, gesterkt door 3 man personeel (waarvan 1 slapend), brengt ons in een buurt waar verschillende kunstprojecten op de hoek van de straat staan gepositioneerd. Op deze hoeken vind je gek genoeg niet van die mannetjes die de boel bewaken. Het slijm van busmedewerker loopt uit zijn mond. Tijd om hem wakker te maken.. ik geef een tik op zijn schouder en hij schiet wakker.. hij voelt zich een beetje betrapt. Ik vraag hem naar de halte en laat wat Chinese tekens zien.. tja als je de halve rit hebt geslapen weet je niet direct waar je bent dus hij kijkt goed rond, knikt vervolgens ja en valt weer in slaap. Werkverschaffing of is drie man personeel echt nodig? Nadat we zijn uitgestapt stappen we uit nieuwsgierigheid een internetcafé in. Rijen lang met computers met daarachter allemaal Chinezen die elke game helemaal uitspelen. Als je ooit op Internet gegamed hebt dan ben door een van deze boys een keer verslagen dat kan niet anders. Daarna zette we koers naar het Olympische gebied. Groots opgezet met het zwembad, indoorhallen en het Vogelnest. Dat allemaal voor vier weken festiviteit. De vraag is alleen wat heeft Beijing nu aan deze stadions? Als we ’s avonds terug komen in het hotel lezen we dat in Beijing code rood is afgekondigd voor de hoeveelheid smog in de stad. Niet best. We twijfelen om mondkapjes te kopen.. maar als we de volgende ochtend opstaan is de lucht strak blauw. Het is gaan waaien.

We hebben ons dik ingepakt vandaag. We gaan de Great Wall of China bezoeken want Mao zei ooit “He who has not climb the wall is not a true man” dus dan moeten we hem maar bezoeken. Je kan een dure trip boeken naar de muur met lunch etc. Dat wordt je vaak aangeboden en dat zou je dan nog goed kunnen onderhandelen, maar wat je ook kan doen is iets verder kijken en zien dat er ook bussen vertrekken naar de muur voor 12 Yuan (€1,60). Met een uur ben je dan bij de muur. Er lopen veel mannetjes rond die tegen je zeggen dat er geen bussen gaan en dat je ergens anders heen moet, maar daar moet je niet van aantrekken. Zelfs bij de muur proberen ze je nog te naaien. Een vrouw die zelfs met een vertaalapp naar je toe komt om je aan een te duur ticket te ‘helpen’. Je bent een easy target want je weet niet wat het precies is en als zij het zegt, ja dan zou het wel zo zijn… en voor je het weet heb je een ticket voor de muur, een kabelbaan, een rodelbaan, kan je 3x ergens naar de WC en ben je 135 Yuan lichter… als je niet luistert naar de vrouw ben je voor 35 Yuan klaar en loop je zo de muur op.. Het is koud en het waait vreselijk, maar het is wel helder. Gaaf om de muur zo te zien liggen. Rome is niet in één dag gebouwd maar deze muur ook niet. Maar liefst 6000 kilometer aan muur van 8 meter hoog en 6 meter breed. En ook hier stikt het waar van de fans.. Omdat “2 direction” niet compleet is gaat “The Western Star” weer shinen en als een goed management betaamt weet ik ook dit weer in goede banen te begeleiden. De klim op de muur is stijl en niet eenvoudig. Al is dit wel het toeristische gedeelte en is het eenvoudig gemaakt. Met mijn, net gekochte €1,60 selfiestick maak ik een aantal foto’s. 

Het is een prachtig gezicht om de muur over de bergen te zien bij helder weer. Na 1,5 uur hebben we het gezien en zetten we koers naar Beijing. We stappen een volle bus in waar alleen nog plek is helemaal achterin.. en u raadt het al naast een bewaker.. een slapende bewaker.. Deze ligt al wat langer want ongeveer de hele Yantsee river is uit zijn mond gelopen. Als hij door anderen wordt wakker gemaakt wordt kijkt die zo verbaasd uit zijn ogen dat hij waarschijnlijk niet door heeft gehad dat ondertussen de hele bus is volgelopen met mensen en dat we op punt staan te vertrekken. Voor straf moet hij nu de hele rit staan en omdat deze bus niet de snelste is kan dit nog wel even duren.

Als we weer in Beijing zijn lopen we nog wat rond en eten we heerlijk in een tentje. Je moet zorgen dat de menukaart in ieder geval in Engels is want er kunnen dingen op het menu staan die je liever niet bestelt.. Zoals de eendenhoofden en ingewanden van kip in je soep.

Momenteel zitten we in de high speed train richting Shanghai. Het treinstation lijkt wel een vertrekhal van een vliegveld zo groot! Securitchecks en check in balies. Geweldig om te zien. Aan boord van de trein zijn ook stewardessen die van alles aanbieden. In 5,5 uur zijn we in Shanghai! Klaar voor een nieuwe stad!

Fijne kerstavond en alvast een Vrolijk Kerstfeest


3 reacties op ‘Blog 1 – “Xiéxié” – Beijing, China

 1. Hallo Irah en Joël, we hebben met plezier jullie reisverslag gelezen en wat kunnen jullie geweldig schrijven. Zo te lezen maken jullie veel mee en zijn er ook best wat cultuurverschillen. We gaan jullie reis natuurlijk op de voet volgen. Hopelijk lezen we hoe het jullie in Shanghai vergaan is. Nog heel veel plezier en een mooie vakantie
  Lieve groetjes uit Duitsland van Frank en Yvonne Morssinkhof

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi!
  Veel gezien en gedaan al…. mooizo!
  Leuk verhaal Joel!
  Fijn dat de backpacks toch nog vrij snel kwamen.
  Hoe was jullie kerst? En wat zijn de O&N plannen? Aan de Lamerislaan gaat alles zn gangetje 🙂
  Groetjes Sven en Birgit

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s