Blog 6 – ‘Time flies’ – Bohol en Siquijor 

Als de zon nog maar net op is rijdt er een minivan voor. Na een verschrikkelijke nacht voel ik mij slap en futloos. Ik vraag de chauffeur of ik voorin mag zitten. Zijn blik is verontwaardigd en hij wijst naar de volgepakte bus. Nee dus. Tussen Irah en een ietwat gezette Filipijn, met van die worstenvingers, zit ik op de achterbank. By far de slechtste plek die je kunt hebben. Net als je denkt dat de bus helemaal vol zit, komt er nog iemand bij. One more is op de Filipijnen nooit een probleem. Laat de weg van Port Barton naar Puerto Princessa nou net ‘under construction’ zijn. Fijn.

Ondanks de slechte voorbereiding, speel ik een prima wedstrijd. Ik houd de dikke Filipijn in bedwang en boek zelfs wat terreinwinst in beenruimte. Ik overleef de busrit en we komen aan op zo’n heerlijk, druk busstation. Wat tevens ook fungeert als lokale markt, politiebureau en postkantoor.

Puerto Princesa is een drukke stad met een paar highlights die wel aardig zijn om te zien. Verder heeft het een klein airport waardoor je gemakkelijk naar andere steden kunt vliegen. Na een stevig ontbijt en een slaapje in onze Airco room bezoeken we de highlights. Een kerk, de lokale markt en een voormalig militaire basis van de Japanners. Op deze basis heeft een gruwel daad zich voorgedaan in de Tweede Wereldoorlog  waarbij 150 Amerikanen in een greppel in brand zijn gestoken. 11 Amerikanen wisten via de zee te ontsnappen.

We lopen verder naar de boulevard waar we overtuigd worden door een ladyboy om bij haar of zijn restaurant te komen eten. Travestieten kom je hier, net zoals in Thailand, veel tegen. Al zijn ze hier niet zo overdreven als daar. Slechts een beetje make up en vrouwelijk kleding. De man die vrouw wil zijn serveert ons op bananenblad een verse vis. Prima.
Op de airport van Puerto Princessa moet je na de in-check nog een fee betalen van 100 pesos. Als je reist op de Filipijnen zul je vaak naast entree of ticketprijzen een fee moeten betalen. Dit keer een terminalfee. Onze reis op Palawan zit er bijna op en we moeten keuzes maken. De afstanden tussen de eilanden zijn groot en daardoor prijzig om af te leggen in 4 weken. Wij kiezen voor Palawan en Bohol. De laatste bestemming kunnen we combineren met de eilanden Panglao en Siquijor. Je kan ook naar Boracay, wat meer bekend staat als party eiland. En naar Siargao. Daar was vorige week een aardbeving. Uiteraard zijn er nog veel meer bestemmingen, waarvan vele goede duikbestemmingen zijn.

Met AirAisia vliegen wij via Manila naar Tagbilaran (Bohol). Wederom een klein vliegveld. Er is plaats voor één vliegtuig. We lopen naar buiten op zoek naar de zoveelste tricycle. De Filipino die we in de arm nemen heeft zijn tricycle vol hangen met bijbelteksten, stickers over honesty en de president. Sommige hebben Feyenoord als geloof en deze man de president. Hij brengt ons naar het busstation. Kleurrijke jeepneys brengen je naar je bestemming. Bagage bovenop en gaan.

We hebben gekozen voor een locatie die centraal ligt tov de highlights. Als we aankomen staat er een man genaamd Loi achter de toonbank. Loi heeft het ooit een keer te bont gemaakt bij de karaoke tent verderop want al zijn tanden liggen eruit. Verder heeft hij een grote buik voor zijn leeftijd en twijfelt ‘ie’ nog of die valt op jongens of meisjes. Het is een ontzettend aardig jongen die ons met van alles helpt. Zijn internet doet het al dagen niet dus hij weet niet dat wij via Booking.com een kamer hebben gereserveerd. Laten we daar dan maar gebruik van maken en zeggen dat we een kamer hebben met private bathroom. Bedankt Loi.

We huren een scooter en crossen naar de Chocolate Hills. Voor ons een must-see op de Filipijnen. 10 maanden per jaar zijn de door erosie gevormde heuvels bruin maar na de regentijd kleuren de 170 heuvels, 2 maanden groen. Cool. Verder maken we stops bij een vlindertuin. Hier krijgen we een rondleiding door een jongeman. Hij gooit er een paar standaard grappen uit met een sexueel tintje en we gaan door naar de Tarsiers. Tarsiers zijn hele kleine aapjes met veel te grote ogen in verhouding tot de rest van het lichaam. Wat doen ze overdag? Slapen.

En nee dat doen ze niet met de ogen open..  Althans, zou jij kunnen slapen als er 100 Chinezen voor je staan met telelenzen waarmee je de hele melkweg kan fotograferen? Nee precies. Schattig om te zien. We verblijven in totaal 3 nachten op Bohol en willen nog iets zien van het eiland Panglao. We trekken een dag ervoor uit om locatie te checken en hotel te regelen. Het regent als we op White beach aankomen. Wat we zien zijn mannen van Russische afkomst aan liters bier.. geen plek waar we willen zijn. We verkennen verder het eiland per scooter en besluiten om hier niet te verblijven.

We gaan naar het Eiland Siquijor. Een 4 uur durende boottocht brengt ons naar Siquijor stad. Omdat andere bestemmingen niet gemakkelijk te bereiken zijn kiezen we ervoor om op dit eiland 8 dagen te verblijven. Het is er relaxt, je kunt genoeg zien en je hebt er mooie stranden. Een plek waar we goed vakantie kunnen vieren. Het vinden van accomodatie is hier wat lastig. Er is relatief weinig aanbod en er zijn redelijk wat toeristen. Helemaal toeristisch is het omdat Chinezen graag hier naartoe op vakantie gaan en laat het nu net Chinees Nieuwjaar zijn. We hebben de eerste twee dagen een vrij matige accommodatie. De dag ervoor heeft de wekelijkse liveband opgetreden op een grasveld bij het hotel en dat leidt er toe dat het personeel nog half dronken achter de bar staan en gasten massaal kiezen voor een late check out. Wij huren een scooter en gaan alvast op zoek naar een nieuwe accomodatie.

In onze straat zijn guesthouses en hotels genoeg, maar veel is volgeboekt. We komen uit bij JJ’s Backpackers. We kunnen voor 7 euro in een tent op het strand. Doen we! We verkennen het eiland, bezoeken heerlijke stranden en eten bij lokale barbecue voor een prikkie. Als de avond gevallen is pakken we beide een boek. We nemen plaats in een relaxte zithoek. Van lezen komt weinig terecht als de eigenaar met een grote fles rum bij ons komt zitten. De man is er heilig van overtuigd dat rum het medicijn is tegen alles. En aan de buik te zien is het niet zijn eerste. Hij gaat wat op het puntje van de bank zitten met de benen wijd. De grote buik moet kunnen hangen. Zijn maatje genaamd Tutti, komt er ook bij. Tutti is het mannetje van alles (vandaar de bijnaam). Hij is een kruising van Winston Bogarde en Ulrich van Gobbel, maar dan met een lievere uitstraling, zoals de Tarsiers. Omdat de man vrijgevig is met zijn drank is de zithoek snel gevuld met backpackers. De eigenaar weet verhalen af te steken waar niemand iets van begrijpt.. Na een uurtje zijn we die verhalen zat en kruipen we onze tent in. De nacht in de tent op het strand is prima uit te houden en we slapen goed. Leuke ervaring!

We hebben ondertussen wel een andere locatie gevonden. Niet ver van JJ’s Backpackers. Belle’s place. Een mooie plek op de rotsen waar je het water in kunt lopen. Top kamer! Met televisie en ook nog Nederlands voetbal.. is dat even lekker. Goed de rest van de week hebben we televisie gekeken. Ben je gek! We hebben vooral even vakantie gehouden want na al dat reizen en sightseeing waren we toch even toe aan rust. Hier en daar een tripje naar een waterval, mangrove bos en naar ons favorite strandje, Palitan Beach. Verse kokosnoot in je mik, zonnetje aan en helder water. Not bad. Oh ja tip! Ga nooit onder een palmboom liggen! Als er een kokosnoot uitvalt dan ben je goed de sjaak.

Voor de rest laat ik vooral de foto’s spreken. Ga er heen!

Dan nog iets, Belle’s place staat te koop.
Het grote terrein beschikt over 3 nipahutten 4 compleet ingerichte cottages, 3 kamers, bar en restaurant, zonsondergang en dat voor 25.000.000 miljoen Pesos. Als u dat omrekent naar Euro’s dan is dat een slordige 4,5 ton.

Interesse?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s